Mandulatorta

Hozzávalók:

300 g hámozott mandula

A mandulát forrásban lévő vízbe tesszük addig, míg nem jönnek fel a víz tetejére a mandulaszemek, majd kiszedjük, és a héját leszedjük még melegen, ha kihűlt, akkor ki kell szárítani vagy sütőben alacsony hőfokon, vagy konyharuhába tesszük és szárazra töröljük, daráljuk. Lehet kapni tisztított mandulát is, de figyelni kell, ne legyen megpirítva.

220 g porcukor (én 180 g cukrot teszek bele)

7-9 tojásfehérje, de én 9 db-ól csinálom. A tojások méretétől függ az arány is.

Tojásfehérjét és a cukrot kemény habbá verjük. A mandulát óvatosan hozzákeverjük és a narancshéját a reszelt csokoládét. 24 cm átmérőjű tortaformához lesz szükségünk. Csoki 5-10 g reszelve, fél narancs héja.

Lassú tűzőn sütjük meg kb. 130-150 fokon, nem légkeverésen.

 

Krém:

140 g porcukrot,

4 tojássárgájával (én 5-6 darabból szoktam.)  

3 evőkanál jó erősre főzött kávéval + 1 csomag vaníliás cukorral gőz fölött sűrűre főzzük, majd hűtjük.

250 g vajat habosra keverem, majd a főzött krémet hozzá keverem. A kész masszát a tészta tetejére kenjük. Pirított mandulával díszítjük.

 

Hamarosan újabb verzióval jövök!

 

Kata