Sajtos rúd


img_20200607_154917.jpg

Sajtos rúd (alaprecept) 1500 g jön ki belőle

400 g liszt

400 g rétesliszt

500 g margarin vagy 250 g vaj, 250 g margarin

2,5 teáskanál só

150-200 g reszelt sajt én a felét füstölt sajttal csinálom

250-300 g 20 % tejföl liszt minőségétől függ es attól is milyen lisztet használunk

2 tojássárgája 

15 g sütőpor

A liszt, só, margarin, sütőpor tojássárgája legyen szobahőmérsékletű.

Mindent egy keverőtálba teszek és robotgéppel, a dagasztófejjel addig keverem, míg össze nem áll a tészta, majd folpackba vagy zacskóba teszem, és a fagyasztóba rakom, 1-2 napra majd előveszem, és szobahőmérsékleten hagyom, hogy lehessen nyújtani. 2 fele, veszem kinyújtóm kb. 3-5 mm vastagságúra, majd a kimaradt tojásfehérjével megkenem, megszórom sajttal, szezámmaggal, mákkal, vagy ami van otthon, majd derelyevágóval vagy pizzavágóval felvágjuk tetszés szerint.

Előmelegített sütőben 180-200 fokon sütjük meg. kb. 10 percig.

 

Kicsit egészségesebb sajtos rúdra vágynál akkor leválthatod a simalisztet pl.: Fehér tönkölyliszt, teljes kiőrlésű tönkölyliszt, zabpehelyliszt, bármi, amivel szeretnéd, csak arra figyelj, a rétesliszt maradjon.. Fél adaggal is működik..

Jó sütést!

Kata